Levetider for sanitærinstallasjoner i boliger

Byggforskserien

Mai 2023
700.330
Sist endret 31.05.2023
Printet av uinnlogget bruker 22.07.2024 © SINTEF. Ettertrykk forbudt.

700.330

Levetider for sanitærinstallasjoner i boliger

Mai 2023

Innhold

Denne anvisningen gir intervaller for forventet levetid til korrekt monterte og driftede sanitærinstallasjoner. Sanitærinstallasjoner i boliger er fellesbetegnelsen for hele vann- og avløpssystemet og består av komponenter som vannrør, avløpsrør, koblinger, ventiler, armaturer, sluk, varmtvannsberedere og sanitærutstyr. Anvisningen gir også intervaller for forventet levetid til vaskemaskiner, oppvaskmaskiner og annet utstyr tilkoblet vann og avløp.

Hensikten med anvisningen er å øke bevisstheten om at sanitærinstallasjoner og utstyr tilkoblet vann og avløp har en variabel og samtidig begrenset levetid.

Levetiden til sanitærinstallasjoner er en funksjon av mange variabler. Tallene i denne anvisningen kan brukes som veiledning for når man kan forvente at komponenter, utstyr og installasjoner som helhet har behov for å skiftes ut. En nøyaktig vurdering av tilstand og restlevetid krever nærmere undersøkelser på aktuelt sted. Sanitærinstallasjoner svekkes i hovedsak fra innsiden. Det er derfor vanskelig å avdekke tilstand gjennom visuelle observasjoner. For nøyaktig vurdering er uttak av materialprøver for analyse i laboratorium hensiktsmessig.

Fig.

Eksempel på synlige vannrør av kobber med loddeskjøt. Tallene i denne anvisningen kan brukes som veiledning for når man kan forvente at de har behov for å skiftes ut. Foto: SINTEF

Mai 2023 ISSN 2387-6328For å lese mer må du kjøpe tilgang.

BFS
1253,25 kr/mnd

Byggforskserien komplett

Delserie Byggforvaltning
300,00 kr/mnd

Delserie Byggforvaltning

Enkeltanvisning
kr 280,00 for 12 mnd.

Enkeltanvisning

Alle abonnement faktureres 12 måneder forskuddsvis.

Se alle priser her

Andre abonnement

Prøveabonnement
Gratis

Prøveabonnement

Studentabonnement
fra kr 349,00

Studentabonnement


Les mer om Byggforskserien

Allerede abonnent?   Logg inn