Dette bladet beskriver hvordan og hvorfor man bør bruke Byggebransjens våtromsnorm (BVN) i planlegging og utførelse av bad og vaskerom (våtrom) og toalettrom.
Bladet gir også oversikt over innholdet i BVN, se pkt. 3.
BVN er et verktøy for planlegging og bygging av våtrom (baderom, dusjrom og vaskerom). Målet er å heve kvaliteten på våtrom med hensyn til funksjon og levetid, det vil si å lage solide, funksjonelle og varige våtrom som blir overlevert med en god brukerveiledning.
BVN er utarbeidet av SINTEF Community i samarbeid med Fagrådet for våtrom (FFV). FFV er en flerfaglig og uavhengig privat medlemsorganisasjon, se BVN 11.101.
BVN er et verktøy for alle fagområdene og alle aktørene som er involvert ved nybygging og modernisering av våtrom. De involverte er vist i tabell 12.
Oversikt over de involverte i arbeid med våtrom, og andre som vil ha nytte av å bruke BVN
Rolle/funksjon |
Presisering/kommentar |
Tiltakshaver |
oppdragsgiver |
Prosjektleder |
(våtromskoordinatoren) skal sørge for koordinering og oppfølging av arbeidene i våtrommet og er ofte den som har dialogen med tiltakshaver |
Prosjekterende |
den som tegner, beskriver og beregner alt som skal utføres på våtrommet: arkitekt, rådgivende ingeniør, utførende |
Utførende |
rørlegger, tømrer, murer, maler, byggtapetserer, blikkenslager, elektroarbeider |
Kontrollerende |
prosjekterende/utførende innenfor eget arbeid, eller en uavhengig tredjepart |
Takstmenn |
kan bruke BVN som hjelpemiddel ved vurdering av våtrom |
Produsenter av produkter og materialer |
kan bruke kravene til materialer og produkter i BVN som verktøy for utvikling |
En person som ønsker FFVs sertifikat for arbeid i våtrom, må gjennomføre kurs hvor BVN er pensum. En bedrift med faglig leder som har sertifikat fra FFV, kan søke om å bli Godkjent våtromsbedrift. Se BVN 12.100.
BVN viser løsninger og spesifikasjoner som oppfyller kravene i byggteknisk forskrift (TEK17). Kravene i BVN er på noen områder strengere enn kravene i TEK17. Kontraktsfestet bruk av BVN kan benyttes som dokumentasjon på at prosjekteringen og utførelsen er i henhold til TEK17. Om kontraktsfestet bruk av BVN, se pkt. 2.
Alle produkter og systemer som brukes i et våtrom, skal ha dokumentasjon på at de er egnet til den aktuelle bruken og at produktegenskapene tilfredsstiller kravene i TEK17. Dokumentasjonen skal kunne framlegges i alle prosjekter. Produkter med SINTEF Teknisk Godkjenning fra SINTEF Certification har slik dokumentasjon.
FFV har en registreringsordning for våtromsprodukter og -systemer som FFV har definert som vesentlige for våtrommets funksjon og varighet. Produktene har SINTEF Teknisk Godkjenning eller tilsvarende dokumentasjon. Se fig. 142.
Fig. 142
I. Godkjenningsmerke fra SINTEF Certification
II. Sertifiseringsmerke fra SINTEF Certification
III. FFVs logo for anbefalte våtromsprodukter
BVN er utviklet av bransjen. Bruk av BVN er frivillig og ikke lovpålagt. BVN er imidlertid tilpasset gjeldende lover og forskrifter.
Bruk av BVN gir bare rettigheter og forpliktelser til hvordan våtrom skal utføres når bruken av BVN er avtalt i kontrakt, se pkt. 21.
BVN utgis i internettutgave og selges i en abonnementsordning. To ganger i året kommer en oppdatering med nye og reviderte blader.
Abonnenter har tilgang til et historisk arkiv som inneholder alle utgåtte blader.
BVN er en frivillig bransjenorm. Tiltakshaver og prosjekterende/utførende kan avtale i kontrakt om retningslinjene i BVN skal følges fullt ut eller delvis. Se eksempler i tabell 21.
Eksempler på forskjellige måter å kontraktsfeste bruk av BVN
Pkt. 223, pkt. 224 og pkt. 225 viser eksempler på formuleringer som kan benyttes når bruk av BVN kontraktsfestes, se også tabell 21.
I henhold til FFVs retningslinjer for Godkjent våtromsbedrift skal bedriften i størst mulig grad kontraktsfeste BVN.
«Våtrommet/arbeidene utføres fullt ut i overensstemmelse med retningslinjene og kravene i BVN.»
En slik formulering betyr at man kun bruker løsninger som er vist i BVN. I tillegg må man følge alle formelle krav i BVN til organisering, planlegging, prosjektering og oppfølging av arbeidene. Både planlegging og utførelse må utføres av en Godkjent våtromsbedrift med sertifiserte personer.
«Våtrommet/arbeidene utføres i overensstemmelse med BVN, men med fravik fra BVN på følgende punkter: (…). Fravikene kan gi følgende konsekvenser: (…).»
Formuleringen kan være aktuell for eksempel ved modernisering hvor det er nødvendig å gjøre endringer i detaljer som er vist i BVN.
Man kan også henvise til enkelte blader eller løsninger i BVN.
Bruk av BVN kan også kontraktsfestes av en bedrift som ikke er Godkjent våtromsbedrift med FFVs utdanning.
Alternativer er:
1. Alle tekniske løsninger skal være fullt ut i henhold til BVN. En kontraktsformulering kan da være: «Våtrommet/arbeidene utføres i overensstemmelse med de tekniske løsningene som er vist i BVN.»
2. BVN følges, men med unntak for enkelte tekniske løsninger: «Våtrommet/arbeidene utføres i overensstemmelse med de tekniske løsningene som er vist i BVN, men med fravik fra BVN på følgende punkter: (...). Fravikene kan gi følgende konsekvenser: (...).»
Alternativt kan kontrakten beskrive hvilke punkter i BVN som ikke følges, eller den kan henvise til enkeltblader og løsninger som følges.
Foretak som ikke er Godkjent våtromsbedrift, kan kun kontraktsfeste de tekniske løsningene i BVN. Kravene i TEK17 og kravene til ansvar og kontroll i plan- og bygningsloven (pbl) skal alltid oppfylles.
Innholdet i BVN er beskrevet i tabell 3.
Innholdet i BVN
Kapittel |
Underkapitler |
Kort om innholdet |
1. Administrasjon |
10 Generelt 11 Organisasjon 12 Kompetanse, godkjenning og sertifisering |
Kapittel 1 beskriver BVN og organiseringen av FFV, se BVN 11.100 og BVN 11.101.
Kapitlet beskriver også kurssystemet til FFV og hva som skal til for å bli sertifisert våtromsarbeider, takstmann, faglig leder og Godkjent våtromsbedrift. |
2. Planlegging |
20 Generelt 21 Planløsning, utstyr og innredning 25 Tilstandsvurdering |
Kapittel 2 anbefaler at man lager en prosjektbeskrivelse inkludert tegninger. Beskrivelsen må bygge på kravene i TEK17 og spesifikasjonene som er utarbeidet i samarbeid med tiltakshaver.
Temaer som må avklares i planleggingen, er søknadsplikt, forskriftskrav, funksjonskrav, brukskrav, planløsning, detaljløsninger og spesifikasjoner av utstyr og innredning.
Styring av prosjekter er også omtalt. Arbeid med våtrom forutsetter samarbeid mellom faggruppene som er involvert. Rekkefølgen av arbeidene har ofte stor betydning, og det er derfor viktig å bruke styringsverktøy/framdriftsplan.
Kapittel 2 behandler også tilstandsvurdering ved modernisering og ombygging. |
3. Konstruksjoner |
30 Generelt 31 Gulv 32 Vegg 33 Himling 34 Membraner og overflater |
Kapittel 3 beskriver prosjektering, oppbygning og utførelse av vegg, himling og gulv, inkludert fall på gulv (BVN 30.100) og utbredelse av våtsoner (BVN 34.010).
Her beskrives også utførelse av membraner og overflater, som er spesielt viktig med hensyn til sikkerhet mot vannskader. |
4. Installasjoner |
41 Vanntilførsel 42 Avløp 43 Utstyr, garnityr, møbler 44 Ventilasjon 45 Elektro |
Kapittel 4 omhandler prosjektering og utførelse av sanitærinstallasjonene, som omfatter: – rørføring for vanntilførsel og avløp – utførelse av rør-i-rør-systemer og kobberrør for vanntilførsel – utførelse av avløpsinstallasjoner – slukløsninger, og samhørighet mellom sluk og membran – klosettløsninger, inkludert innbyggingsløsninger
For ventilasjonsanlegg beskrives utførelse både ved nybygging og modernisering, og konsekvensene for ventilasjonen av våtrommet ved modernisering av andre rom og bygningsdeler.
Krav til og utførelse av elektriske installasjoner i våtrom er også beskrevet. |
5. Materialer og produkter |
50 Generelt 52 Konstruksjonsmaterialer 53 Membraner 55 Sanitærmateriell 56 Elektrisk materiell |
Kapittel 5 omhandler produkter og systemer som er aktuelle for våtrom.
FFV har en registreringsordning for våtromsprodukter og -systemer, se BVN 50.100. |
6. Kvalitetssikring og dokumentasjon |
60 Generelt 61 Skjemaer for prosjektoppfølging 62 Egenkontroll |
Plan- og bygningsloven med tilhørende forskrifter stiller krav til kontroll og kvalitetssikring av prosjektering og utførelse for søknadspliktige tiltak. BVN stiller tilsvarende krav til tiltak i alle prosjekter.
Kapittel 6 gir en forklaring på hvilke krav som stilles til våtrom, og viser sjekklister som kan brukes for egenkontroll av arbeid i våtrom samt skjemaer for prosjektoppfølging. Kapittel 6 gir også eksempel på innholdsfortegnelse i en FDV-dokumentasjon.
Måleprosedyrer som er aktuelle i forbindelse med kontroll, er gitt i kap. 6. |
Henvisninger |
Fra internettutgaven av BVN er det lenket til plan- og bygningsloven med tilhørende forskrifter.
På www.sintefcertification.no fins en oversikt over produkter med SINTEF Teknisk Godkjenning eller SINTEF Produktsertifikat. På www.ffv.no fins FFV Godkjente våtromsbedrifter, og våtromsprodukter og |
Dette bladet erstatter blad med samme nummer, utgitt i 2014.
BVN 11.100 Byggebransjens våtromsnorm (BVN)
BVN 11.101 Fagrådet for våtrom (FFV). Organisasjon
BVN 12.100 Opplæring og sertifisering av personer og godkjenning av bedrifter
BVN 30.100 Krav til fallforhold, overflater og underlag
BVN 34.010 Våte og tørre soner i baderom og andre våtrom. Valg av membran og ferdig overflate
BVN 50.100 Registrering av produkter. Søknad og vilkår
Byggteknisk forskrift (TEK17) med veiledning
Plan- og bygningsloven (pbl)
© SINTEF
Materialet Byggebransjens våtromsnorm er omfattet av åndsverklovens bestemmelser. Uten særskilt avtale med SINTEF er enhver eksemplarfremstilling, tilgjengeliggjøring eller spredning utover privat bruk bare tillatt i den utstrekning det er hjemlet i lov eller tillatt gjennom avtale med Kopinor, interesseorgan for rettighetshavere til åndsverk. Utnyttelse i strid med lov eller avtale kan medføre erstatningsansvar, og kan straffes med bøter eller fengsel.
Mai 2021 ISSN 2387-6336
Vær obs på at anvisningen kan være utarbeidet i henhold til tidligere regelverk.
§ 13-9 Generelle krav om fukt § 13-15 Våtrom og rom med vanninstallasjoner § 15-5 Innvendig vanninstallasjon § 15-6 Innvendig avløpsinstallasjonUtgave | Ver | Tittel | Dato | |
---|---|---|---|---|
Mai 2021 | 6.0 | Hvordan og hvorfor man bør bruke Byggebransjens våtromsnorm (BVN) | ||
|
||||
Høst 2014 | 5.0 | Hvordan og hvorfor man bør bruke Byggebransjens våtromsnorm (BVN) | ||
|
||||
Høst 2011 | 4.0 | Hvordan og hvorfor man bør bruke Byggebransjens våtromsnorm (BVN) | ||
|
||||
Høst 2008 | 3.0 | Hvordan og hvorfor man bør bruke Byggebransjens våtromsnorm (BVN) | ||
|
||||
Høst 2002 | 2.0 | Hvordan bruke Byggebransjens våtromsnorm? | ||
|
||||
Høst 2000 | 1.0 | Hvordan bruke Byggebransjens våtromsnorm? | ||
|