Det er mange som gleder seg til å gjøre en innsats for å rydde opp!
Dette bladet gir råd om forbedring av boligers uteområder i bygårder, lavblokker og høyhus fra ulike perioder. Typiske utfordringer for ulike tidsperioder er listet opp i tabell 12. Punktene 3, 4 og 5 drøfter hva som kan oppnås av bedre boligkvalitet. Mange av tiltakene kan være aktuelle for flere typer bebyggelse. Bladet omfatter ikke områder med eneboliger, kjedehus og rekkehus.
Målgruppe er alle som ønsker å bidra til trygghetsskapende arbeid, bedre trivsel, utfoldelsesmuligheter og mer hensiktsmessige fysiske løsninger. Eksempler er arkitekter, andre planleggere, sentrale forvaltningsorganer som kommuner og boligbyggelag, boligselskaper, lokale beboergrupper og enkeltpersoner.
– Gård, bygård. Bygning mot gate som er en del av etkvartal
– Bakbygning. Bygning inne i kvartalet
– Bakgård. Utearealet til en bygård
– Gårdsrom. Flere bakgårder som er slått sammen og som helt eller delvis utgjør et kvartal. Et gårdsrom kan bestå av fellesareal og mer private soner. I noen tilfeller er det omtalt som sammenslått gårdsrom for å unngå misforståelser.
– Fellesareal. Areal som er beregnet for alle beboerne i boligområdet, uavhengig av hvilken bygning/bolig de bor i.
– Private soner. Areal som fortrinnsvis kan brukes av beboere i enkeltboliger innenfor boligområdet. Vanligvis ligger de private sonene nær inngangene.
– Eiendom. Areal med tilhørende bygninger som går fram av skjøte og målebrev.
Planløsning:
312.112 Atkomstveger med fartsdemping
312.130 Parkeringsplasser og garasjeanlegg
312.210 Lekearealer i boligområder
312.304 Felles og private utearealer
380.210 Gatetun. Del l og ll
Byggdetaljer:
517.521 Utendørs skjermer mot støy. Prinsipper og beregning
517.522 Utendørs skjermer mot støy. Utførelse og stedstilpasning
Byggforvaltning:
612.010 Stilarter i arkitekturen – hovedtrekk og eksempler. Del I og II
612.011 Stilarter i arkitekturen etter 1945. Del I og II
717.102 Utbedring av gårdsrom i bykvartaler. Planlegging
717.103 Utbedring av gårdsrom i bykvartaler. Eksempler
Tabell 12 Oversikt over boligbehov som påvirkes av omgivelsene for enkeltmennesket/individet, for fellesskapet og for praktiske formål, med henvisninger til punkter i bladet |
|||
Boligbehov som påvirkes av omgivelsene |
|||
3 |
Tiltak som angår oss som enkelt- mennesker |
31 – 32 –
33 – |
Trygghet, sikkerhet, helse, komfort Innholdsrikhet, vakkert/stygt, helhet og variasjon Tilhørighet |
4 |
Tiltak som gjør at fellesskapet kan fungere |
41 –
42 –
43 –
44 – |
Utfoldelse og lek; frihet, selvstendighet, valgmuligheter og egenkontroll Tilrettelegging for kontakt og for å etablere sosiale nettverk Privatliv og sosial kontakt; krever blanding av «private områder» hvor en kan være for seg selv og områder som inviterer til sosial kontakt Privatliv krever skjerming mot uønsket innkikk |
5 |
Tiltak for praktiske formål |
51 –
52 –
53 – 54 –
55 – |
Praktiske behov; for eksempel parkering, søppel, tørking av tøy, reparasjon og vedlikehold av sykler m.m. Tilgjengelighet; enkel atkomst, også for funksjonshemmede Enkelt vedlikehold, drift og renhold Mulighet til å utvikle uteområdene i økologisk retning Fleksibilitet; brukbarhet eller ombyggbarhet for ukjente formål i framtiden |
Et bomiljø består av tre elementer [628]:
– Menneskene
Hver og en av oss har tanker og forventninger om hvordan det kan være der vi bor, selv om det ikke alltid blir uttrykt for andre. Allikevel påvirker disse tankene hvordan vi forholder oss til naboer i det daglige og på møter i bomiljøet.
– Spillereglene
Alle bomiljøer har sine formelle og uformelle spilleregler. De kan gjelde for hele området eller være utviklet i mindre grupper. Når en skal forbedre et bomiljø, er det viktig å være bevisst de ulike reglene som gjelder i miljøet, og hvordan de kan påvirke både planleggingsprosessen og resultatet.
– Omgivelsene
Uteområdene rundt og mellom boligene betyr mye for hvordan vi opplever og bruker det nære bomiljøet. Bladet beskriver tiltak for å forbedre uteområdene slik at folk kan trives bedre der de bor. Behovet for forbedring kan skyldes altfor nøktern kvalitet da området ble bygd, eller at planleggerne har manglet innsikt i folks boligbehov og hvordan de bruker omgivelsene. Samtidig kan både behov og befolkningssammensetning ha endret seg fra den gang området ble bygd.
Tabell 12 gir en oversikt over de boligbehov som påvirkes av omgivelsene for:
– individet
– fellesskapet
– praktiske formål
Uteområdene er en del av bomiljøet og betyr mye for hvordan vi lever og trives der vi bor. Når vi skal forbedre uteområdene, må vi ta hensyn hvem som bor, hvordan folk omgås og om vi ønsker at forbedringen skal bidra til at for eksempel flere er ute og bruker området, hver for seg eller sammen.
De boligområdene vi bor i nå, er planlagt og bygd i ulike tidsperioder. Det innebærer at uteområdenes egenskaper og størrelse er forskjellige, fra store, åpne områder til små og trange gårdsrom, med mange varianter i mellom.
For å gi innblikk i utfordringene ved forbedring av ulike typer uteområder i by, gir vi i pkt. 22 – 26 en kort presentasjon av det som kjennetegner boligområder fra slutten av forrige århundre og fram til i dag. Periodene går delvis over i hverandre og låner trekk fra hverandre.
Fig. 222
Bakgårder i kvartalsbebyggelse ca. 1850 – 1914
Under byfornyelsen på 1970-tallet ble gjerder fjernet og bakgårdene omgjort til felles åpne rom for rekreasjon og sosialt samvær.
Utfordringer i forbedringsarbeidet for bygårder, bygd i perioden 1850 – 1914:
– Hvordan oppnå bedre sikkerhet og trygghet? (pkt. 31)
– Hvordan få tilbake de opprinnelige grønne forhagene? (pkt. 32)
– Hvordan balansere ulike aldersgruppers behov for lek, utfoldelse og ro på et begrenset areal? (pkt. 41)
– Hvordan få til et sammenslått gårdsrom med koordinert felles planlegging og opparbeiding? (pkt. 42)
– Hvordan få plass til mange praktiske formål på begrenset areal? (pkt. 51)
– På hvilken måte kan en legge til rette for både soner for fellesskap og soner for avgrensete grupper i slike områder? (pkt. 43)
– Hvordan få til enkelt vedlikehold? (pkt. 53)
– Hvordan få til et felles system for drift og vedlikehold for alle eiendommene i et kvartal? (pkt. 53)
Bebyggelsen ble oppført i «hagebystil» med avgrensete gårdsrom med parkanlegg. Mange av disse gårdsrommene er planlagt og bygd som sammenslåtte gårdsrom. I den klassisistiske perioden, fra 1920 – 1930, ble utformingen enklere og gårdsrommene åpnere. Forhagene mellom huset og fortauet er et viktig kjennetegn fra denne perioden.
Utfordringer i forbedringsarbeidet for parkanlegg mellom lavblokker bygd i perioden 1920 – 1935:
– Hvordan opprettholde uteområdene som bilfrie soner? (pkt. 511)
– Hvordan få tilbake de opprinnelige grønne forhagene? (pkt. 32)
– Hvordan tilbakeføre parkanleggene til opprinnelig stil med trær, busker og blomster? (pkt. 32)
– Hvordan klare å balansere ulike aldersgruppers behov for lek, utfoldelse og ro på begrenset areal? (pkt. 41)
– På hvilken måte kan en legge til rette for både soner for fellesskap og soner for avgrensete grupper i slike områder? (pkt. 43)
– Hvordan er det mulig å skaffe tilstrekkelig antall parkeringsplasser, uten å rasere verdifullt grøntanlegg? (pkt. 51)
Funksjonalismen representerte et nytt syn på sammenhengen mellom bolig og utearealer. Nå var idealet mest mulig lys, luft og grønt. De intime utearealene ble erstattet av store plener med offentlig preg. Blokkene lå ikke lenger i kvartaler, men fritt i det grønne.
Etter hvert ble den urørte naturen forbilde, og det ble lagt stor vekt på å bevare terreng, vegetasjon og naturlige bekkefar. Det var lav grad av utnytting, og mange enkle blokkområder har i dag store ressurser og muligheter i sjenerøse parkliknende omgivelser. Privatbilismen var ikke omfattende før 1960.
Utfordringer i forbedringsarbeidet for uteanlegg for bebyggelse som er bygd i perioden 1940 – 1960:
– På hvilken måte kan man aktivisere monotone plenområder? (pkt. 32)
– Hvordan balansere ulike aldersgruppers behov for lek, utfoldelse og ro på et begrenset areal? (pkt. 41)
– På hvilken måte kan en bruke innpassing av nye funksjoner og vegetasjon til å skape mer liv og variasjon i områdene? (pkt. 41)
– Hvordan er det mulig å skaffe tilstrekkelig antall parkeringsplasser, uten å rasere verdifullt grøntanlegg? (pkt. 51)
– Hvordan få plass til mange praktiske formål på begrenset areal? (pkt. 51)
Krav om høyere utnyttelse og effektivitet førte til skjematiske områder, med artsfattig vegetasjon, åpne plener og sparsomt med treplantninger. Det var stort sett bygging på jomfruelig terreng og lite bygging i byene. Bygningenes utforming var ofte monoton og nøktern, på samme måte som de grønne områdene, se fig. 25 a, b, og c. Etter 1960 er det vanligvis sørget for tilstrekkelig antall parkeringsplasser.
Utfordringer i forbedringsarbeidet for uteanlegg for bebyggelse som er bygd i perioden 1960 – 1978:
– På hvilken måte kan en bruke innpassing av nye funksjoner og vegetasjon til å skape mer liv og variasjon i områdene? (pkt. 32)
– På hvilken måte kan en legge til rette for opplevelser og utfoldelsesmuligheter ved å aktivisere grønne arealer? (pkt. 32)
– På hvilken måte kan man aktivisere monotone plenområder? (pkt. 32)
– Hvordan kan man skape bedre og mer praktiske inngangspartier? (pkt. 33)
– På hvilken måte kan en legge til rette for både soner for fellesskap og soner for avgrensete grupper i slike områder? (pkt. 43)
– Hvordan kan man bedre tilgjengelighet for funksjonshemmete? (pkt. 52)
Fig. 25 a
Monoton bebyggelse med lite gjennomtenkte uteområder preger mange boligområder fra 1960- og 70-tallet.
Fig. 25 b og c
Aktivisering av monotone arealer
b. Mange blokkområder har store og lite interessante grønne områder, av fagfolk kalt «grønne ørkener». Her er det plantet inn grupper med trær for å skape oaser og avveksling i det åpne monotone miljøet.
c. Tretten år seinere er stedet ikke til å kjenne igjen.
På slutten av 70-tallet ble nye ideer introdusert i planleggingen. Blokkbebyggelsen ble bilfri, og bygninger plassert langs gangstrøk. I dag oppfatter vi bebyggelsen som variert og tiltalende, men enkelte områder med frittliggende blokker kan virke noe åpne og savner lukkete rom. Tettheten er høyere enn tidligere, og uteområdene med lav bebyggelse blir ofte overbelastet. Andre har lukkete rom som fungerer som resonanskasser ved for eksempel mye lek fra barn.
Utfordringer i forbedringsarbeidet for uteanlegg for bebyggelse som er bygd etter 1978:
– Hvordan kan man skape stillhet i overbefolkete og støyende omgivelser? (pkt. 31)
– Hvordan opprettholde uteområdene som bilfrie soner? (pkt. 511)
– Hvordan kan en beholde områder med naturmark som ungene kan få utforske på egen hånd? (pkt. 32)
– Hvordan klare å balansere ulike aldersgruppers behov for lek, utfoldelse og ro på begrenset areal? (pkt. 41)
– På hvilken måte kan en legge til rette for opplevelser og utfoldelsesmuligheter ved å aktivisere grønne arealer? (pkt. 32)
Man bør sikre seg en garanti for service og vedlikehold av porttelefonene over et lengre tidsrom, slik at man ikke må skifte hele anlegget første gang det trenger reparasjon.
Det er viktig at støyskjermene ikke virker som et fremmedelement i bebyggelsen, men blir godt innpasset, gjerne ved å kombineres med andre bruksformål. De kan fungere som levegger eller gjerder som avgrenser rom ved sittegrupper eller lekeplasser. Skjermer kombinert med vegetasjon kan gi en tiltalende helhet, jf. pkt. 316. Se for øvrig Byggdetaljer 517.551 Skjermvegger for uteplasser.
Grøntanlegg kan berikes med blomstrende busker og frukttrær, bærbusker, mindre vannbassenger, kunstige gjengrodde bekker eller «plantegrøfter» og vann i bevegelse. Se Byggdetaljer 517.708 Vann i grøntanlegg.
Noen ønsker fremdeles å parkere i gårdsrom eller på uteområder utenfor parkeringsplasser. Det kan ødelegge oppholdsmulighetene og gjør uteområder mindre brukbare. Det kan også bli konflikter mellom lek og hensynet til parkerte biler. Eierforhold kan forklare forskjellige holdninger til parkering i gårdsrom.
Inngangspartiene kan ha mange funksjoner som fremmer fellesskapet. Enkle løsninger kan bygges om slik at de blir mer funksjonelle og trivelige. Det bør være bod til barnevogner og stativer til sykler. Søppelkasser kan skjules bak et tett gjerde.
Det bør være et overbygg over inngangen og sittegrupper, med en markering av hva som er oppgangens territorium. Prydanlegg med blomster, blomstrende busker og grønne trær, mindre vanndammer og andre vannspeil kan knyttes til inngangspartiet. Barn liker å være i nærheten av voksne, midt i begivenhetenes sentrum. Inngangspartier og gangveger er populære lekeplasser. Dette bør utnyttes i planleggingen, slik at både (småbarns-) lekeplasser og oppholdsplasser for voksne lokaliseres der det allerede skjer noe, nemlig i nærheten av inngangspartiene. Figur 33 a og b viser eksempel på utbedring av inngangspartier.
Fig. 33 a og b
Forbedring av inngangsparti
a. Lavblokk med i utgangspunktet kjedelige inngangspartier Landskapsarkitektene Bjørbekk og Lindheim foreslo planting av lave trær, nytt belegg og større grøntareal med trivelige sittegrupper ved inngangene.
b. Situasjonen etter utbedring
Et gårdsrom eller uteareal kan ha mange brukergrupper som skal utfolde seg på begrenset plass, i tillegg kan de ha motstridende behov. Noen voksne ønsker stillhet og velstelte blomsterbed, plener og prydbusker. Barn kan ha behov for å trene kroppen i vilter og urolig lek. Det kan være konflikt mellom ulike aldersgrupper av barn og ungdommer. Fotball krever plass og kan fortrenge dem som vil gjøre noe annet enn å sparke ball.
Figur 41 viser eksempel på gårdsrom der det er tatt hensyn til ulike typer aktivitet.
Fig. 41
Hensyn til ulike aldersgrupper og aktiviteter
Eksempel på en enkel og god løsning, og et gårdsrom som er mye brukt. I dette kvartalet fins en tomt som er brukt til barnehage. Den gir plass til livlige og støyende aktiviteter for kvartalets barn på ettermiddagen. Dermed kan oppholdsplassene brukes til roligere aktiviteter. Hver av de opprinnelige bakgårdene har plass til sittegrupper, søppelkasser, sykkelparkering og klestørk. Det er plener og mange grønne planter rundt sittegruppene. Gårdsrommet ble forbedret da høye tette gjerder ble erstattet av lave åpne stakitter med porter til naboens bakgård. Hele kvartalet er bundet sammen på en ryddig måte med en hellelagt rett sti som forbinder bakgårdene.
En bør søke å få til felles planlegging og opparbeiding både i et bykvartal og uteområder ellers. Det er ofte store forskjeller på hva enkelteiendommene tilfører fellesskapet. Det kan være forskjeller i areal, solbelysning, vegetasjon, eller gjennomgangstrafikk, trafikkstøy og luktplager. Ingen skal være utestengt fra solkroken verken formiddag eller ettermiddag.
Gårdene eller boligområdene kan ha forskjellig beboersammensetning og eierforhold, med ulik interesse for vedlikehold og rydding. Problem oppstår når folk ikke vil samarbeide og dele godene på tvers av eiendomsgrenser. Dersom konflikter ikke blir løst i planleggingsfasen, kan utformingen av utearealene føre konfliktene videre. Figur 42 viser eksempel på nybygd kvartal som kan være et forbilde for å redusere konflikter.
Fig. 42
Utearealet kan redusere konflikter.
Kvartalet er nybygd og kan tjene som forbilde på en løsning som kan bidra til å redusere konflikter. Det fins private soner utenfor stuene i første etasje, en gangsti som skiller privat fra offentlig og et relativt stort parkareal i midten. Standarden på opparbeidelsen er høy. Dessuten fins egen barnehage som gir plass for livlige aktiviteter utenom åpningstiden.
Halvprivate soner i blokkområder kan ligge i tilknytning til inngangene. Det kan være en fordel både med sitteplasser og lekeplasser som henvender seg til alle i området og sitteplasser beregnet på en oppgang. Slike sittegrupper kan gi overganger mellom det halvoffentlige og det mer private, noe som gjør det lettere både for barn og voksne å bli med i fellesskapet.
I bygårder markerer eiendomsgrensene de opprinnelige bakgårdene. Mange betrakter disse grensene som de egentlige, og det gamle eiendomsmønsteret blir enkelte steder fremdeles oppfattet som det som gjelder. I sammenslåtte gårdsrom må ofte fellesarealene plasseres på tvers av de opprinnelige grensene.
Figur 43 viser prinsipp for soneinndeling i utearealene til et boligblokkområde.
Fig. 43
Private og felles soner
Planleggere må være klar over den vekslende «graden av privathet» i boligområder. Samlevegen i bakgrunnen har offentlig karakter og er for alle. Inngangspartiene kan kalles halvprivate, og her er det ventet at en fremmed har «lovlig ærend». På den siden av blokkene som vender vekk fra inngangene, finner vi de mest private uteområdene, og her er det vanlig at en fremmed er i selskap med de som bor i blokka.
Eksempel etter Bjørneboe 1983, etter idé fra Kirstein 1977
Ulempen er innkikk i boligen. Problemet med innkikk forsterkes der utnyttelsen er høy og det er lite plass utendørs. Folk kan da bli nødt til å gå kloss opp i vinduer til første etasje. Holdningen til innkikk varierer med rommenes funksjon, personenes alder og kulturell bakgrunn. Mange velger å skjerme seg med gardiner og forheng. Det fører til lite dagslys og utsyn fra leiligheten.
Fig. 442
Skjerming mot innsyn
Forslag til tiltak som kan redusere innsyn i leilighetene i første etasje. To hekker i forskjellig høyde kan skjerme leilighetene, den ytterste er 1,80 m høy og hindrer innkikk, mens en lavere hekk skjermer rommene i første etasje uten å ta dagslys.
Fig. 512 a og b
Samling av praktiske funksjoner
a. På Jessenløkken i Oslo ble det nybygd et storgårdskvartal i 20-årene. De praktiske funksjonene ble samlet i ett hjørne av kvartalet. De er samlet i et lavt bygg i det vestlige hjørnet som rommer transformator, tørkeplasser, sykkelparkering og søppelskur. Resten av gårdsrommet er «grønn park» til opphold og lek. Det er plantet bjørk som gir skygge om sommeren og som ikke stenger for vintersola.
b. Plan med standpunkt for fig. 512 a
Så langt det er mulig, bør opparbeiding av uterommet ta hensyn til at rullestolsbrukere og andre bevegelseshemmede skal kunne ta del i fellesskapet i uteareal og gårdsrom. I eldre bygårder ligger gjerne første etasje en halv etasje opp fra bakken, og en tilstrekkelige lang rampe vil bli minst 18,5 m lang. Mekaniske løfteanordninger – løfteplater eller enkle heiser – kan være eneste funksjonelle løsning.
Nyere blokkområder kan ha første etasje i nivå med utearealet, og har ofte heis. Det må være fast dekke på oppholdsplasser og stier. En viktig forutsetning er at det er mulig å komme fram på gangveger som har stigning mindre enn 1 : 12, og at det fins hvilereposer, se for øvrig Planløsning 323.101 Inngangsparti og 324.506 Trappeheiser og løfteplattformer.
Skal uteområdene være trivelige, må renhold, skjøtsel av planter og vedlikehold av bygninger være godt. Der det er stor slitasje fra mange barn og voksne, bør man velge robust utførelse av høy kvalitet, se fig. 53 a og b. Dersom det må velges billigere utførelse og kvaliteten ikke blir god nok i forhold til slitasjen, kan man kompensere med organiserte dugnader og ryddepatruljer der barna deltar.
Planløsningen og kvaliteten av uteområdene spiller stor rolle for hvor mye som må gjøres av vedlikehold og opprydding. Det blir gjerne mindre hærverk og mindre forsøpling der standarden er høy.
Fig. 53 a og b
Forbedringsløsning med kvalitet som tåler slitasje
a. Gårdsrom som var opparbeidet til for lav standard i forhold til behov og slitasje. Gresset er helt nedslitt, og asfalt og søppelkasser dominerer miljøet.
b. Samme gårdsrommet etter en senere opparbeiding til bedre standard, med beplantning, grønne trær, gjerder rundt de utsatte gressflatene og gangsti.
De økologiske tankene legger vekt på samspill og sirkulasjon som de bærende prinsipper i naturen. Emnet er stort og omfattende og er behandlet i det innholdsrike heftet Økologi i gårdsrom [631].
For bygårder og blokkområder kan byøkologiens prinsipper gjøre hverdagen rikere for de som bor der, og bidra til å redusere belastningen på omverdenen.
Økologisk planlegging kan skape et variert naturinnhold med rik og variert vegetasjon, synliggjøre naturens kretsløp og sammenhenger, minimalisere områdenes ressursbruk og miljøbelastninger. Praktisk kan dette bety økt kildesortering, hjemmekompostering m.m. Slike funksjoner krever plass. Se under pkt. 512 om praktiske formål hvordan de kan samles.
Uteområder må planlegges for framtiden. Folks bruk av uteområder forandrer seg over tid, og det bør legges til rette for framtidig ukjente behov, så langt det er mulig. De store nakne plenene fra etterkrigstiden kan bli mer innholdsrike og avvekslende for beboerne.
I forbindelse med fornyelsen av bygårder må det legges til rette for sammenslåing av nabobakgårder, selv om ikke alle i første omgang blir slått sammen og opparbeidet under ett. Man bør utarbeide én samlet plan for hele kvartalet for å gjøre dette enklest mulig. Dersom samlet plan mangler, kan det bli nødvendig å forandre på det som er opparbeidet underveis.
Bladet er utarbeidet av Jens Bjørneboe. Saksbehandler har vært Tom Gyran. Redaksjonen ble avsluttet i juni 1998.
© SINTEF Byggforsk
Materialet i dette dokumentet er omfattet av åndsverklovens bestemmelser. Uten særskilt avtale med SINTEF Byggforsk er enhver eksemplarfremstilling, tilgjengeliggjøring eller spredning utover privat bruk bare tillatt i den utstrekning det er hjemlet i lov eller tillatt gjennom avtale med Kopinor, interesseorgan for rettighetshavere til åndsverk. Utnyttelse i strid med lov eller avtale kan medføre erstatningsansvar, og kan straffes med bøter eller fengsel.
Vår 1998 ISSN 2387-6328
Vær obs på at anvisningen kan være utarbeidet i henhold til tidligere regelverk.
§ 8-1 Opparbeidet uteareal § 8-2 Opparbeidet uteareal med krav om universell utforming § 8-3 Uteoppholdsareal § 8-4 Generelle krav til gangatkomst og ganglinjer § 8-5 Gangatkomst til bygning med boenhet § 8-7 Gangatkomst til uteoppholdsareal med krav om universell utforming § 8-9 Trapp i uteareal § 8-10 Opphevet § 12-3 Krav om heis i byggverk § 12-5 Sikkerhet i bruk § 12-6 Kommunikasjonsvei § 12-11 Balkong, terrasse og lignende § 13-6 Lyd og vibrasjoner