Slik bygger du en skigard

Fra arkivet: En anvisning i Byggforskserien beskriver materialer, utforming, bruk og vedlikehold av ulike skigarder.

Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk
 
Byggforskserien fyller 60 år i år, og vi har i den anledning funnet fram anvisningen om skigarder, som ble laget til 40-årsjubileet. En skigard er et gjerde som består av skier (kløyvde trestammer) lagt på skrå på surringer om staur satt parvis ned i bakken.

Enkelt å sette opp

Skigardens store fordel er at den kan tilvirkes uten annen redskap enn øks og kniv. Med jevnlig vedlikehold kan du få glede av skigarden i lang tid. 
 
– Ein SINTEF-skigard kan kanskje vare evig, veit du, sier seniorrådgiver Anders Kirkhus ved SINTEF Byggforsk.
 
Valg av virke er avgjørende
Ekte skier består fortrinnsvis av kløyvde stammer av rett og ikke solvridd tynningsgran. Andre treslag, f.eks. furu, kan benyttes der tilgangen er bedre. Stammene kvistes, deles i lengder på 3,0 til 3,5 m og kløyves. Kløyving kan utføres med øks og kiler eller med redskap tilpasset traktorens hydraulikkuttak. 
 
Man bør tilstrebe en barkbredde i rotenden på 50 til 80 mm. Dette oppnås ved variabel kløyvingsgrad, avhengig av dimensjonen på den enkelte stammen. Barking av skiene er ikke nødvendig, da kløyvekinnene gir tilstrekkelig uttørking av virket.
 
Gamle ski går også under betegnelsen "ekte skier". Fabrikatet er av underordnet betydning, men det er vesentlig at skiene er av tre og ikke glassfiber.
Illustrasjonen viser kløyvingsgrad som funksjon av stammediameter. Kvart- til åttendedelskløyving er mest brukt. Ill. Byggforskserien
 
Les mer i anvisningen om skigarder

13.09.2018