Fukt i bygninger

Fukt i bygninger, skrevet av Stig Geving og Jan Vincent Thue, gir en samlet fremstilling av fukt i bygninger og konstruksjoner og behandler temaet i hele sin bredde.

En vesentlig del av skadene og problemene i bygningene våre skyldes fukt i en eller annen form. Fukt i bygninger oppsummerer dagens status med hensyn til kunnskap om og erfaring fra fukt i bygninger. Framstillingen omfatter både grunnleggende forhold omkring fukttransport og fuktproblemer, praktisk prosjektering og utførelse av fuktsikre bygninger og konstruksjoner. Fukt i bygninger vil være et nyttig verktøy, både som praktisk oppslagsverk ved valg av løsninger og som grunnlag for enkle eller mer avanserte analyser av fuktforhold i materialer og konstruksjoner. Boka bør bli et grunnleggende referanseverk for alle som er faglig involvert i produksjon, vedlikehold og forvaltning av bygninger. Fukt i bygninger er skrevet slik at den i mange år kan fungere som et sentralt referanseverk, og er samtidig lagt opp som lærebok i fuktteknikk på universitets- og høyskolenivå. Håndboka er rikt illustrert med instruktive fi gurer utviklet ved Byggforsk. Boka er delt opp i en overveiende praktisk del og en mer teoretisk del. Første del tar for seg blant annet aktuelle fuktpåkjenninger, grunnleggende prinsipper for å oppnå god sikkerhet mot fuktproblemer, materialegenskaper, rom med spesielle klimapåkjenninger, prinsipper for utbedring av skader, innemiljøproblemer og fuktmålinger. Den teoretiske delen omhandler transportprosesser, enkle og kompliserte fuktberegninger samt fuktberegninger i systematisk fuktdimensjonering.
 
 
 
Lekkasjepunkter i golvmembran ved gjennomføring av rør og elkabler. Det er underliggende membran som er ført opp på veggen, men den er punktert på grunn av gjennomføringene. Det står vann i og under påstøpen. Vannet renner ut ved gjennomføringene. Foto: SINTEF Byggfors.

01.02.2010