Dette bladet gir råd og anbefalinger for effektivt renhold i private boliger. Bladet orienterer om midler og utstyr, moderne rengjøringsmetoder, rengjøringsfrekvenser, tilrettelegging og organisering av renhold. Profesjonelt renhold er beskrevet i Byggforvaltning 700.211, 740.218, 741.203 og 741.204.
Riktig renhold er avgjørende for kvaliteten på innemiljøet. Vår renholdskultur er dårligere enn for noen tiår siden. En årsak er at den hjemmeværende husmoren stort sett tilhører historien. Dagens yrkesliv gjør at vi har liten tid til tradisjonelt renhold. Nye overflatematerialer og moderne rengjøringsmetoder gjør det imidlertid mulig å utføre renhold både effektivt og tilfredsstillende.
Plan- og bygningsloven (pbl)
Teknisk forskrift til pbl (TEK) med veiledning
Standarder:
NS-EN 1822 Høyeffektive luftfiltre (HEPA og ULPA).
Del 1 – 5
Planløsning:
323.101 Inngangsparti
379.243 Renhold og renholdsrom i store bygg
Byggdetaljer:
550.221 Sentralstøvsugeranlegg
552.301 Ventilasjon av boliger. Prinsipper og behov
552.302 Naturlig og mekanisk avtrekksventilasjon i småhus
552.303 Balansert ventilasjon i småhus
Gruppe 57 om byggevarer og materialer
Byggforvaltning:
700.211 Renholdsplanlegging
700.212 Renhold i skoler og barnehager
740.218 Renhold av inventar- og innredningsoverflater. Midler og metoder
741.203 Renhold av teppegolv. Midler og metoder
741.204 Renhold av myke, halvharde og harde golv. Midler og metoder
752.215 Boligventilasjon. Drift og vedlikehold
Riktig utforming og innredning av boligen kan forenkle renholdet vesentlig.
Mye smuss blir trukket inn i huset utenfra. Inngangsparti med hensiktsmessig utforming kan gi et renere hus. God utforming av inngangspartiet starter med atkomstarealene. Gang- og kjøreveier inn til huset bør helst være belagt med betong- eller steinprodukter. Inngangspartiet bør være overbygd, og foran døra bør det ligge fotskraperist i hele bredden på inngangen. Boliger bør også ha en luftsluse i form av et vindfang e.l. som kan lukkes. Støv i luften utenfra, f.eks. pollen og andre allergiframkallende stoffer, blir dermed hindret i å komme inn. Dessuten kan man ta av skitne sko og klær før man går inn i boligen. Se også Planløsning 323.101.
Vinduer bør tilrettelegges for pussing fra innsiden. Vinduer som kan åpnes slik at utsiden vender inn, gir lettest renhold. Eksempler er sidehengslede innadslående vinduer, glidehengslede vinduer og dreievinduer med horisontal eller vertikal akse. Sprosser gjør det vanskeligere å gjøre rent.
Utenpåliggende rør samler støv og gjør det ofte vanskelig å komme til på baksiden. Rør bør derfor kasses inn og skjules i størst mulig grad. Av hensyn til risiko for lekkasjer og fuktskader bør det benyttes rør i rør-system på vannrør. Avløpsrør må kunne inspiseres for lekkasjer.
Fig. 154
Veggmonterte sanitærinstallasjoner med skjult rørføring
– god slitasjebestandighet og lite behov for vedlikehold
– holdbarhet overfor de rengjøringskjemikaliene som må benyttes for å holde det rent
– lav porøsitet slik at smuss og rengjøringsvann ikke trekker inn i overflaten
– middels glans slik at overflaten er lett å gjøre ren samtidig som smusset ikke blir alt for lett synlig (blanke flater kan være ønskelig på steder med høye hygieniske krav)
– jevn overflate uten struktur som smusset kan feste seg i
Inventar og innredninger, f.eks. benkeplater rundt håndvasker o.l., må også være av vann- og kjemikaliebestandige materialer.
Med et systematisk løpende renhold, hvor fjerning av støv er det viktigste, samt grundig hovedrenhold to ganger i året, kan man faktisk forebygge allergi og astma. I moderne kontorbygninger er det vanlig å utføre løpende renhold minst én gang pr. uke. Vi må gjøre rent minst like ofte hjemme, fordi vi faktisk tilbringer nesten dobbelt så mye tid her. Rom hvor det tilbringes mye tid, f.eks. soverom og barneværelser, bør tas litt oftere enn entré og liknende rom. Baderom og toaletter må også gis høy prioritet. Kjøkkenventilatorer og fettfiltre bør rengjøres minst én gang pr. måned. I tillegg til det løpende renholdet bør man en til to ganger i året foreta en grundig storrengjøring, se pkt. 222.
Overdreven bruk av vann og såpe kan gi skader på lite vannbestandige materialer som linoleum, parkett og møbeltre. Hyppig våtvask kan også føre til at vann trekker inn under golvbelegget med råte og vekst av andre mikroorganismer som resultat. Derfor må vi vurdere nøye hvilken rengjøringsmetode som er best egnet for oppgaven vi skal løse. Mesteparten av rengjøringen innebærer støvfjerning. Støvfjerningen kan gjøres med helt tørre rengjøringsmetoder, f.eks. ved bruk av støvklut, støvsuger eller syntetiske mopper. Flekker som sitter hardt, kan sprayes med vann eller utblandet rengjøringsmiddel og tørkes bort for hånd med en klut. Syntetiske mopper har vist seg å ha minst like god rengjøringseffekt som fuktig klut og mopp. Best effekt av de tørre rengjøringsmetodene har imidlertid oljeimpregnerte mopper, som kan brukes på både inventar og golv, se fig. 23. Rengjøringsmetoder og -utstyr er nærmere behandlet i pkt. 5.
Fig. 23
Tregolv og laminatgolv bør rengjøres med tørre metoder, som her hvor det brukes en oljeimpregnert mopp.
Foto: Inger Dahl/ISS Norge AS
Renhold er noe de fleste kan være med på, så her kan alle familiemedlemmene bidra. Større barn og ungdom kan etter litt opplæring selv ta ansvaret for renholdet i sitt eget rom. Utføres renholdet ofte slik at det ikke bygger seg opp tykke lag med støv, kan også allergikere og astmatikere ta del i rengjøringen. Dersom man har knapt med tid, anbefales det å lage et renholdsprogram slik at arbeidet kan fordeles utover uka. Man kan f.eks. ta ett rom om dagen, slik at man kommer gjennom hele huset i løpet av uka.
All bruk av kjemikalier kan medføre helserisiko. Første bud er derfor å vurdere om man i det hele tatt trenger kjemikalier. Må man bruke kjemikalier, er det viktig å velge produkter som ikke avgir forbindelser til romluften, legger igjen irriterende stoffer på overflaten, eller inneholder allergiframkallende parfymer, konserveringsmidler eller løsemidler (formaldehyd, isothiasoliner, terpener). Det fins flere hundre rengjøringsmidler å velge mellom. Noen generelle råd er:
– Kjøp produkter fra seriøse produsenter.
– Kjøp kun produkter med norsk bruksanvisning og innholdsdeklarasjon på etiketten.
– Unngå produkter som inneholder organiske løsemidler.
– Unngå produkter som inneholder unødvendige forbindelser som fargestoffer og parfymer.
– Velg mest mulig nøytrale vaskemidler.
Ring gjerne til produsenten/leverandøren dersom du er usikker på om produktet kan inneholde allergiframkallende stoffer eller løsemidler. Be eventuelt om produktdatablad.
For øvrig bør man velge rengjøringsmidler ut fra overflatens egenskaper (kjemikaliebestandighet, vannbestandighet) og hvilken smusstype som skal fjernes, se pkt. 33.
Ved bruk av kjemikalier må man huske følgende:
– Les alltid bruksanvisningen nøye og følg den.
– Doser riktig. De fleste produkter virker best i den bruksoppløsningen som anbefales. Overdosering medfører risiko for skader og opphoping av såperester på overflaten.
– Gi produktene nødvendig virketid.
– Bruk nødvendig verneutstyr.
En viktig egenskap ved alle vannbaserte renholdskjemikalier er pH-verdien. pH er et mål for surhetsgrad, og pH-skalaen går fra 0 – 14, hvor 7 er nøytralt, det vil si rent vann. I ytterkantene av skalaen finner vi de kraftigste rengjøringsmidlene i form av sterkt sure (ned mot pH = 0) og sterkt alkaliske (opp mot pH = 14) produkter, se fig. 32. pH-skalaen er en logaritmisk skala. Det betyr at et alkalisk produkt med pH = 12 er 10 000 ganger sterkere enn et svakt alkalisk produkt med pH = 8. Alkaliske produkter har vanligvis gode fettløsende egenskaper, mens sure produkter egner seg best til å løse opp kalk, kalksåper, rust og irr.
Fig. 32
pH-skalaen, med pH-området for renholdskjemikalier til ulike oppgaver
Grønnsåpe inneholder fettsyresåper og kan være forholdsvis sterkt alkalisk (pH = 10 – 12,5). Disse forbindelsene legges igjen på overflaten når vi vasker og kan virke irriterende hvis man får det på hendene eller i øynene. Grønnsåpe legger også igjen en fet film hvor smusset lett setter seg fast slik at golvet blir grått. Dette skyldes blant annet at vi de fleste steder i Norge har for lite kalk i vannet til å danne den beskyttende filmen av kalksåpe som man ønsker å oppnå med grønnsåpe. Grønnsåpe anbefales derfor kun til rengjøring av ubehandlet tre, f.eks. ubehandlede furugolv, furumøbler og paneler, og uglaserte klinkerfliser og skifer, hvor såpen kan gi en viss impregnering. Grønnsåpe bør ikke benyttes på lakkert parkett da parketten kan skades av våte rengjøringsmetoder.
Teppebørstesugere har spesielle munnstykker for dypere rengjøring av tepper. De har en roterende valse med børster integrert i munnstykket. Teppebørstesugere bør benyttes jevnlig som alternativ til støvsuging av tepper. Valsen hjelper til med å hente opp sand og annet smuss fra teppebunnen, noe som gir bedre innemiljø og forlenget levetid for teppet. Rene børstesugere har motor og sugeenhet bygd sammen i en enhet, se fig. 42. Børstesugemunnstykker fås også som tilleggsutstyr til de fleste vanlige støvsugere. Ved valg av teppebørstesuger er luftmengde, lufthastighet og filtreringsevne viktige egenskaper. Teppebørstesugere krever samme stell som støvsugere, se pkt. 41.
Fig. 42
Teppebørstesuger
Sentralstøvsugere gir innemiljøfordeler som følge av at utblåsingsluften går ut i det fri (ingen støvavgivelse til romluften) og redusert innendørs støy. Sentralstøvsugeranlegg har motor og oppsamlingspose plassert i eget rom, f.eks. i kjeller, og rørledning fra motorrommet til de rommene hvor støvsuging skal foregå, se fig. 43. Rørledningene må ikke bli for lange eller ha for mange bend slik at sugeevnen blir liten. Uttak må plasseres hensiktsmessig slik at man ikke må håndtere lange og tunge slanger, og det må være enkelt å komme til for å skifte poser. Luftdrevne børstesugemunnstykker kan fås til en del typer sentralstøvsugeranlegg. Det fins anlegg for innbygging både i nye og eksisterende boliger. Se også Byggdetaljer 550.221.
Fig. 43
Prinsippskisse av et sentralstøvsugeranlegg
Ekstraksjonsmaskiner brukes til dyprensing av golvtepper og møbler som tåler forholdsvis store mengder vann. Ved rens av tepper er det viktig at undergolvet også tåler vann. Maskinene består av en rentvannstank (som ikke skal fylles med rengjøringsmiddel), slanger og rør for tilførsel av spylevann og oppsuging av skittenvann, munnstykke med spraydyser og sugespalte, skittenvannstank med flottør, og spylemotor og sugemotor. Ved ekstraksjonsrens påføres teppene først et rensemiddel som etter en viss virketid fjernes ved skylling med rent vann, se fig. 44. For å unngå vekst av muggsopp er det viktig å ha en maskin med god sugeevne slik at teppene tørker hurtig. Tepperensmaskiner for ekstraksjonsrens kan leies hos fargehandlere og liknende forretninger.
Fig. 44
Tepperensing ved ekstraksjon
Damprengjøringsmaskiner kan benyttes til å fjerne flekker og spesielle smusstyper (fett, olje, klister, kalksåper, tyggegummi m.m.) på forskjellige overflater uten å bruke kjemikalier. Maskinene har varmeelement, dampkjele, slange og diverse munnstykker. Enkelte har i tillegg sugemotor og skittenvannstank. Damp med temperatur på 120 – 140 °C blåses ut av munnstykket og løser opp/smelter smusset. Smusset kan blåses bort, samles opp i en klut som sitter montert på munnstykket, eller suges opp til skittenvannstanken. Rengjøring med damprengjøringsmaskiner tar ofte lang tid. De brukes derfor vanligvis på begrensede arealer og til helt spesielle oppgaver som rengjøring av misfargede sementfuger, fjerning av flekker o.l.
For å få best mulig resultat er det viktig å arbeide ovenfra og nedover. Inventar tas først, og man begynner med de høyeste flatene. Golvet tas til slutt. På "urene" installasjoner, som f.eks. toaletter, arbeides det etter prinsippet "fra rent mot urent". Cisterne tas først, deretter toalettsetets overside, utvendige flater på toalettskål, og til slutt tas undersiden av toalettsetet og innvendige flater i toalettskålen. Bruk alltid hansker og eget utstyr til slikt arbeid.
Til moderne renhold benyttes ikke lenger den tradisjonelle kosten og kluten. Punkt 52, pkt. 53 og pkt. 54 omtaler rengjøringsutstyr og metoder som kan bidra til å gjøre renholdet enklere. Utstyret som omtales, kan kjøpes i de fleste større dagligvarebutikker.
Det fins mange forskjellige typer og varianter av mopper. De fleste gjør godt rent, men enkelte kan være vanskelige å håndtere. For at renholdet skal bli effektivt er det viktig at de er forholdsvis brede. Mopper med arbeidsbredde 400 – 600 mm er godt egnet til rengjøring i boliger.
Fig. 521
Rengjøring med syntetisk garnmopp
Tepper må vies spesiell oppmerksomhet, og her trengs flere rengjøringsmetoder for å oppnå et godt resultat. Teppene bør støvsuges nesten hver dag, og av og til må vi bruke et roterende teppebørstemunnsykke (teppebørstesuger) slik at matrester, sand og grovere støv fjernes fra teppebunnen. For å fjerne fett og flekker må det renses med vann og såpe eller et egnet flekkfjerningsmiddel, se pkt. 56. Det fins mange forskjellige tepperensmetoder, men den mest effektive metoden har vist seg å være dyprens med ekstraksjonsmaskiner, se pkt. 44. Før bruk av slike maskiner er det viktig å rengjøre teppet grundig først med en teppebørstesuger. Ved rens påføres fortynnet tepperensmiddel (les bruksanvisningen for riktig dosering) på overflaten ved hjelp av en spraykanne, og kjemikaliene gis tid til å virke. Deretter skylles overflaten ren ved å spraye på rent vann (fra rentvannstanken) som så suges opp med maskinen. Rensemetoder som pulverrens (tørrens) og sjamponering gir også teppene et bra utseende, men etterlater mye kjemikalierester i teppet.
Fig. 544
Støvtørking med syntetisk inventarmopp
Foto: Inger Dahl/ISS Norge AS
Den ukentlige rengjøringen av inventar i sanitærrom utføres enklest med fuktig mikrofiberklut, se fig. 55. Toaletter påføres konsentrert sanitærrengjøringsmiddel rett fra flasken. La midlet virke og bearbeid med toalettbørste. Skyll deretter ned. På installasjoner som håndvasker, toalettskåler og vegger i dusjer kan det over tid bygge seg opp kalkbelegg og annet syreløselig smuss som rust og irr. Dette kan fjernes ved behov med surt sanitærrengjøringsmiddel. Rengjøringsmidlet doseres ifølge bruksanvisningen, påføres med spraykanne og gis nødvendig virketid. Deretter bearbeides overflatene med håndpad eller børste. For å unngå å vaske ut fugesement må fuger fuktes godt med vann før syreløsningen påføres. Etter rengjøring skylles overflaten ren med vann og tørkes tørr. Golv i baderom og andre våtrom rengjøres først med en tørr mopp for å fjerne støv. Deretter påføres et nøytralt/alkalisk sanitærrengjøringsmiddel med spruteflaske e.l., og golvet tørkes rent med en mopp med god sugeevne. Husk å gi kjemikaliene virketid.
Fig. 55
Mikrofiberkluten er blitt en uunnværlig del av renholdet. Enten den er tørr eller fuktig tar den med seg støv og skitt, men bruk den helst godt vridd opp i rent vann uten rengjøringsmidler. Bruk den på speil, servanter, badekar, kraner, dusjkabinetter, baderomsfliser og alle harde flater. Foto: Inger Dahl/ISS Norge AS
– Fjern først alt løst smuss med egnet rengjøringsmetode (oppsuging av fuktighet/støvsuging av tørt smuss).
– Finn fram til egnet flekkfjerningsmiddel ved hjelp av en flekkfjerningstabell, se Byggforvaltning 741.203.
– Undersøk om tekstilene tåler flekkfjerningsmidlet. Dette kan gjøres ved å påføre midlet på et lite synlig sted og se om materialet endrer farge, avfarges eller får andre skader.
– Påfør flekkfjerningsmiddel rundt flekken først slik at den ikke sprer seg (bruk lite væske).
– Gi midlet nødvendig virketid, bearbeid med myk børste i virketiden.
– Sug opp med svamp, ren klut, hvitt papir eller ekstraksjonsmaskin.
– Skyll grundig med vann.
Vær tålmodig, gjenta prosessen til flekken er borte eller ikke lenger kan avdempes med flekkfjerningsmidlet.
Eventuelle rester kan forsøkes fjernet med blekemidler. Samme prosedyre som nevnt over kan følges. Bruk alltid hansker og annet nødvendig verneutstyr ved flekkfjerning (les etiketten på flekkfjerningsmidlet).
Bladet er utarbeidet av Steinar K. Nilsen. Saksbehandler har vært Grete Kjeldsen. Redaksjonen ble avsluttet i april 2001.
© SINTEF Byggforsk
Materialet i dette dokumentet er omfattet av åndsverklovens bestemmelser. Uten særskilt avtale med SINTEF Byggforsk er enhver eksemplarfremstilling, tilgjengeliggjøring eller spredning utover privat bruk bare tillatt i den utstrekning det er hjemlet i lov eller tillatt gjennom avtale med Kopinor, interesseorgan for rettighetshavere til åndsverk. Utnyttelse i strid med lov eller avtale kan medføre erstatningsansvar, og kan straffes med bøter eller fengsel.
Vår 2001 ISSN 2387-6328
Vær obs på at anvisningen kan være utarbeidet i henhold til tidligere regelverk.
§ 4-1 Dokumentasjon for driftsfasen