Nye løsninger for bærekraftige pepperkakehus

Nå foreligger endelig den nye anvisningen i Byggforskserien om bygging av pepperkakehus. Nytt av året er løsninger for energieffektive pepperkakehus – såkalte passiv-pepperkakehus.


Enhver familie som driver med bakevirksomhet kan nå få tilgang til
forskningsbasert kunnskap fra gjennomførte prosjekter.  
Foto: Nasjonalmuseet


Forskning viser at svært mange pepperkakehuseiere ender opp med bygg som ikke oppfyller kravene til en bærekraftig utvikling. Mange ender opp med uspiselige byggverk. I anvisningen Spiselige byggverk - Pepperkakehus setter SINTEF Byggforsk fingeren på punkter hvor man vet at pepperkakehus kan ha svakheter. Vanlige feil er steinharde byggematerialer, dårlig isolerte vegger og tak, feil bindemiddel, melis- og fuktskader.

– Lett forståelige sjekklister og illustrasjoner viser hva du bør undersøke før du setter i gang bakingen av drømmehuset, forklarer prosjektdirektør i SINTEF Byggforsk, dr.ing og professor i murteknikk ved NTNU, Tore Kvande. 

Passivhus får mye pepper
Nytt av året er oppskrift på hvordan du bygger passiv-pepperkakehus. Passivhus har veldig lavt energibehov sammenliknet med vanlige hus. I passivhus tar du i bruk flest mulig "passive" tiltak for å redusere energibehovet, som ekstra varmeisolasjon, ekstra god tetthet og varmegjenvinning. Dermed bidrar du til å redusere klimagassutslippene gjennom redusert energibruk – og blir en del av løsningen på klimautfordringene. 

Mange er skeptiske til passiv-pepperkakehus, og tror de representerer teknologier som kan medføre dårlig inneklima, men dette stemmer overhodet ikke. 

– Passiv-pepperkakehus får ofte ufortjent mye pepper. Disse husene bygges i prinsippet på vanlig måte, men det settes ekstra strenge krav til kvaliteten på arbeidet, understreker Kvande.

Begeistret bakenæring
Som et av verdens ledende entreprenørkonsern går Skanska foran når det gjelder å ta i bruk ny, forskningsbasert kunnskap. 

– Vi i Skanska er svært glade for at SINTEF Byggforsk befester sin rolle som ledestjerne i utviklingen av framtidens spiselige byggverk. Vi skal være markedsledende på grønne løsninger, og er spesielt fornøyde med at Byggforskserien nå også setter fokus på energieffektivitet og nyskapende arkitektur i det bakte miljø, sier en begeistret regiondirektør for Skanska Teknikk, Kim Robert Lisø. 

Farlige forhold for seigmenn
Ikke glem å tenke på HMS når du baker. Kanskje spesielt siden pepperkakenæringen er preget av barnearbeid, noe SINTEF Byggforsk vanligvis tar klart avstand fra.

– I dette tilfellet må likevel barnearbeid være greit, men dette stiller desto større krav til sikkerhet under byggeprosessen, understreker Kvande.
 
– Blant annet bør ikke barna behandle flytende knekk, da dette kan medføre brannskader. Levende lys i pepperkakehuset frarådes også på det sterkeste, da dette kan føre til at ikke bare selve pepperkakehuset brenner ned, men faktisk hele nabolaget.

Bakevettreglene
1.    Ikke start på et stort og krevende prosjekt uten trening. Prosjektet må tilpasses din fysiske og psykiske form.
2.   Si fra til resten av familien når du starter.
3.    Vis respekt for gamle pepperkakehustradisjoner.
4.    Vær rustet mot forviklinger, selv ved mindre prosjekter.Ha alltid utstyret i orden.
5.    Lytt til erfarne pepperkakehusbakere.
6.    Bruk en god og velprøvd oppskrift. Dokumenterte løsninger fra Byggforskserien anbefales.
7.    Bak aldri alene.
8.    Det er ingen skam å snu. Avslutt før ungene starter å krangle eller du setter fyr på huset.
9.    Spar krefter. Smil. Lås døren til kjøkkenet om nødvendig.
10. Vær forsiktig ved bruk av knekk til montering. Kan gi brannskader ved kontakt med bar hud.  


11.03.2013